Történetek - tanulópénz helyett...

Eddigi történeteink tartalomjegyzéke itt található:

Tartalomjegyzék

Univerzális ISO 9001 minőségügyi felkészítés "csináld magad" módra!

Ha a százezres izó-tól véletlenül még nem múlt volna el teljesen a világ dicsősége, vagyis, ha valaki azt hinné, hogy ennél már nincs lejjebb, akkor az, bizony nagyon téved. Merthogy ez még mindig nem minden! 

Van itt a piacon kérem szépen kétszázezres "egyen-izó" - ha úgy tetszik, "univerzál-izó", más szavakkal "csináld magad-izó" is! 

Tudja, mint az a sokoldalú konyhai őrlőgép a TV-ben. Parasztosan csak daráló. Meg ahogy almát szedtünk valamikor.

A "Szedd magad!" mozgalomban Úgy! Megmutatták, hogy ez itten a létra. Nekitámasztjuk a fának, felmászunk reá, óvatosan, nehogy már baleset legyen, megfogjuk az almát, megcsavarjuk, eltörik a kocsánya és már csak finoman bele kell tenni a kosárba. De nem dobálni ám, nehogy törődjön, mert még majd nem veszik át!

Nos, ezt a két "csúcsszuper" találmányt ötvözik most egyes élelmes "üzletemberek", azok az ügyes minőségügyi tanácsadók (azok a drága öltönyösek) mindössze 200 ezerért. Figyelem, megéri! Kiküldik az egyen-formalapokat. Ezek amolyan "izó-szabványosak". 

A kérdések meg ilyenek, hogy pl. "Hogyan végzik a cégnél a helyesbítő- és a megelőző tevékenységeket?" Vagy, hogy "PDCA ciklus szerint működteti-e a cég a folyamatait?" Igen, vagy nem? No, ezekre válaszol a tisztelt ügyfél, ikszel, meg kitölt. Egyedül, önállóan! Semmi komplikáció, hiszen egyértelmű, nem? Csak úgy értelemszerűen, tudja, mint azokat az űrlapokat a hivatalokban. 

Itt ragadom meg az alkalmat, szeretnék hozzájárulni a magam módján én is egy csöppet a sikerhez. Javaslom, fejlesszék már tovább találmányukat, hiszen le lehetne ezeket az űrlapokat töltetni az internetről is. Vagy nem? Így még olcsóbbak lehetnének! Határ a csillagos ég! Vagy esetleg a célközönség internetes lefedettsége talán még nem kielégítő?

Tehát ezeket az űrlapokat kitölti a tisztelt ügyfél. Minél ügyesebben, gyorsabban, annál jobb! 

Meg akkor hatékonyabb ugye a "felkészítés" is. Aztán így elég gyors is, hiszen annál hamarabb jöhet a tanúsító cég. Meglehet akár néhány nap, legrosszabb esetben egy-két hét alatt is! Hát nem zseniális? 

Mint a 100 méteres gyorsúszásban! Jelenlegi tudásunk szerint ebben a versenyszámban sem érték még el az emberi teljesítőképesség felső határát. Hiszen mindig megjavítják az aktuális világcsúcsot. Egy-két századdal ugyan, de mindig van jobb idő. Hát persze, hogy van. Jönnek a jobbnál jobb edzők, meg menedzserek, meg azok a hiper-szuper poli ... uni ... akva ... úszóruhák. 

Ugyanúgy, mint ezek az "uni-izó system" formalapok. Az meg, hogy a kiszemelt cégek mivel foglalkoznak, meg mekkorák, milyen a szervezeti felépítésük, meg hogy honnan hová tartanak, meg egyáltalán, hogy miről szólnak, meg még egy-két apróság ... az nem lényeges. Hiszen, mint tudjuk, a szabvány úgyis univerzális. Vagy nem? 

Elképzelem, hogy előbb, vagy utóbb, (vagy talán már most is?) a netről meg lehet majd tanulni hegedülni is. Le lesz majd írva, valahogy így:

Végy egy hegedű nevű hangszert! Ültesd a felfelé fordított bal tenyeredbe, majd bal kezed hüvelyk és mutató ujjával, puhán, lazán, nem görcsösen fogd meg a kápánál! 

Ja, hogy ez így nem jó, mert mi az a kápa? Mondjuk, aki véletlenül tanult gyerekkorában hegedülni, az biztosan tudja. És aki nem? Nem lényeges, nehogy már ez is probléma legyen! Majd túllépünk rajta! Ahogy szoktunk! Majd:

Fogd le a mutató ujjaddal a balról harmadik húrt a kápa végétől 28 milliméterre. 

A mutató ujjammal nehéz lesz, mert azzal már a kápát fogom, nem? Aztán meg melyik balról, szemből, vagy a visszájáról balról, mert az ugye szemből és jobbról a második húr, ugye, merthogy összesen négy húrja van ennek a szerencsétlen instrumentumnak, vagyis az az á-húr, ugye? (Ez utóbbit egyébként biztos, hogy a szomszédék Petikéje mondta, aki hegedülni tanul.) A 28 millimétert meg honnan mérjem?

De vigyázz, mert a 29 milliméter még "visítva" elmegy, viszont a 29 és fél milliméter már fals lesz! 

Szemre is jó, vagy mivel mérjem ki, ha ilyen pontosan kell? Meg egyáltalán, mennyi időm van a mérésre?

Aztán a jobb kezeddel fogd meg a vonót, de nem marokra ám, hanem ... hanem ... ????

Na, ha ezt leírja valaki, akkor annak én ünnepélyesen, fényes nappal, nagy nyilvánosság előtt ...!

És ezek szerint a világ dicsősége ismételten csak el tud múlni!