Felajánljuk Önnek és cégének...

a TechnoQua Management Consulting cégcsoport szakértőinek közel 100 éves munkatapasztalatát, amit a legkülönbözőbb szak- és menedzsment területeken szereztünk, valamint több, mint 1000 cég működése ismeretének előnyeit, melyeket kis- és közepes vállalkozásoknál, nagyvállalatoknál végzett oktatási-képzési-, rendszerépítési- és auditálási tevékenységeink eredményeképpen szereztünk és folyamatosan bővítünk.

Bővebben...

Milyet, mennyiért, hol és mikor, ... ?

 Túl sok a kérdőjel!

Amikor autót, vagy számítógépet vásárolunk nem elsősorban, sőt főleg nem a tárgyakat vesszük meg. Annál inkább azok használati értékét, a hasznosságukat. 

A munkába járás kényelmét, a munkavégzés könnyebbségét. Ezen felül persze megszerezhetjük a száguldás élményét is, csakúgy, mint az információszerzés általi tájékozottság magabiztosságát. Ez egyértelmű. (Persze itt most nem azokról van szó, akiknek az autó márkája és nagysága legtöbbször vágyott státuszuk megjelenítése - még akkor is, ha ki sem látnak belőle, - vagy akiknek mindegy, hogy milyen, csak piros legyen. Ismerős?) 

Az viszont már nem ennyire egyértelmű, hogy milyen autót, vagy laptopot vegyünk. Mert a választék szinte korlátlan, még akkor is, ha pénztárcánk vastagsága ezt némiképp(?) korlátozza. 

Alapvető igényeinket, elvárásainkat persze meg tudjuk fogalmazni, főleg a használhatóságot illetően, de az azokat megtestesítő paramétereket bizony nem mindig. 

Márpedig a választáshoz a kereskedők döntő többsége paramétereket vár tőlünk. Mégis mekkora teljesítmény, nyomaték, stb. alapján felel meg pont az az autó amit kiszemeltünk, ez ugye nem feltétlenül nyilvánvaló? Más szavakkal, azt az igényünket, hogy elég erőt és dinamizmust érezzünk magunk alatt a biztonságos közlekedéshez, vajon milyen paraméterek elégítik ki? Biztos, hogy 150 LE fölött kell gondolkodnunk? Annak a motorja minimum 2 literes lesz. Vagy nem? De mennyit fog fogyasztani? Az mindegy? És vajon mit érzékelünk majd 180 Nm-es nyomatékából hazafelé azon a hosszú emelkedőn? ... Ugye, ugye? 

A laptopboltban egy jó külsejű laptopon ilyenek vannak, hogy DualCore T 2370 (1733), 2048 MB, 200 GB, 15,4" WXGA TruBrite, DVDRW SM, 128 MB Intel GMA X3100, stb., nem is sorolom tovább. Persze, egy szakértőnek könnyű! De mit mondanak ezek a számok egy nem szakértőnek? Olyannak, mint én vagyok, aki csak használni akarom majd. Márpedig ilyenek biztos többen vagyunk, vagy nem? 

Azt mondják, hogy a szakemberek főleg a processzor és a memória teljesítménye alapján kategorizálnak. Mások szerint fontos a merevlemez, meg az optikai meghajtó is. Sőt, nemcsak a paraméterek, hanem a gyártási hely is. Igen ám, de mennyire? Nekem is? Nekem mennyire? Ugye manapság csakis két magos processzorral szabad gépet venni, vagy nem? Miért is? Egyáltalán mi függ a processzortól, vagy a memóriától? Ezektől gyorsabb a számítógép? Melyiktől mennyire? Pl. 2-szer akkora memóriától kétszer olyan gyorsan tudok majd dolgozni, vagy töltődnek le a neten a lapok? Nem biztos. Hát akkor mitől? ... Ugye-ugye? 

Aztán van itt még minimum három fontos kérdés. A hol, a mennyiért és a mikor? Mert ugye egyik sem mindegy, mint tudjuk.

A sarki kis elektronikai üzletben a srác úgy tűnik igazi profi. Minden kérdésemre válaszol, sőt, némely válaszát nem is értem! De vajon honnan szerzi be az áruját? Lesz-e rá megbízható garancia? Miért drágább nála majdnem 20 %-al szinte minden laptop? Vagy csak simán át akar verni? Nem, nem, ezzel biztos a szakértelmét kell megfizetni. Hogyhogy, csak ennyit ér a szakértelme? De itt nincsen az a T-betűs márka. Ő azt mondja azért, mert azok nem jók. Bezzeg a H-betűsek! Igen, de akkor a Józsinak miért F-betűse van? Pedig ő is szakértő. ... 

A "hiper-szuper informatikban" sokkal olcsóbbak a gépek. Ez nekem gyanús! Csak nem hibás szériákat forgalmaznak? Vagy kimaradt egy-két fázis a minőségellenőrzésből a nagyon távol-keleti összeszerelő üzemben? Á, ezek biztos csak marketingárak. Ők most is két vagonnal vettek egyszerre, ahogy szokták. Most még nem veszem meg, majd három hét múlva úgyis leárazzák, mert különben a nyakukon marad. Micsoda, a jövő hónapban új típusok érkeznek? Egyébként a kecskeméti ugyanilyen hiper-szuperben teljesen más a választék. Azok biztos jobbak, már úgy értem, hogy az ár-érték arányukat tekintve. Főleg, hogy az ugyanolyan paraméterű T-betűs ott 30 ezerrel olcsóbb. Igen ám, de a hasonló H-betűs, meg 40 ezerrel drágább. ... 

No, akkor hogy is van ez? Egyszerre nem túl sok a kérdőjel? Akkor most mit csináljunk? A kérdés jó! Pontosabban a kérdések és a kételyek. 

Hát a vállalkozásunkkal mi a helyzet? Az biztos, hogy cégünknek is értékes és hasznos dolgok kellenek! 

Lehet, hogy jól döntünk, ha szerződést kötünk egy vezetési tanácsadóval, hiszen jó megoldásokat kaphatunk majd a cégünk napi irányítása közben felmerülő problémák kezelésére. "Kívülről" ugyanis máshogy látszanak a dolgok. Tudja, a másik szemüvege! 

Jó megoldást jelenthet egy értékesítési tréning is, ha biztosan tudjuk, hogy munkatársaink új eladási módszereket, olyan tudást szereznek, hogy megnövelik eredményességüket és ezáltal cégünk bevételeit is. 

Jó eszköz lehet egy ISO 9001:2000 minőségirányítási rendszer is, ha biztosak vagyunk abban, hogy elérkezett az idő, amikor cégünket szabályozottabb irányítással fel kell készítenünk az EU piaci elvárásaira. Vagy csak egyszerűen így maradhatunk beszállítói legnagyobb partnereinknek. Esetleg éppen ez a feltétele egyes tendereken való indulásunknak. Igen ám, de Hogyan válasszunk ISO 9001 minőségirányítási tanácsadót? 

Ugyanakkor hasznos lehet, pl. egy EU-s vállalkozásfejlesztési pályázat is, ha a lehetőség egybeesik céljainkkal és cégünk ráadásul még meg is felel a pályázati feltételeknek. A vissza nem térítendő pénz meg mikor ne jönne jól? 

Természetesen több menedzsment szolgáltatás is létezik. De miért kellene lemondanunk az optimálisról? 

Arról, amelyik nekünk a leginkább megfelelő, pont jó időben és a lehető legprofesszionálisabb cégtől érkezik. 

Ön hogyan választotta ki nemrég a laptopját? Hányat járt körbe igazából, mielőtt választott? Kettőt? Ötöt? És ha a hatodik lett volna a legjobb? Akkor azzal nem is találkozott. Tegyük fel, Ön csak két boltba volt hajlandó bemenni. A leginkább megfelelő laptop, pedig történetesen a harmadikban lett volna. Akkor azzal nem is találkozott? Így biztos, hogy nem. Nos, akkor melyiket vette meg? Ezek szerint lehet, hogy nem a legjobbat? Nem bizony! Ahhoz, hogy a legjobbat, az Önnek legmegfelelőbbet tudja kiválasztani, minden elektronikai bolt minden egyes laptopját meg kellett volna ismernie. Vagy nem? 

Ha igen, akkor miért lenne ez másképp a menedzsment megoldásokkal? Vajon mikor és melyiket, miért pont ezt, vagy azt a vezetési eszközt kellene választanunk? Mindegyik ISO felkészítőt, mindegyik tanúsító céget, mindegyik vezetési tanácsadót, mindegyik vállalkozásfejlesztési tréningcéget és pályázatírót felkeressük? Ez persze lehetetlen. 

Vagy megvárjuk, amíg mindegyik jelentkezik? Ez is képtelenség. Mert mindegyik ugyan nem, de nagyon sok fog jelentkezni. Csak az a kérdés mikor? Pont akkor-e, amikor éppen szükségem lenne egy megoldásra. Biztos vagyok benne, hogy ahogyan engem is, Önt is nap, mint nap keresik ismeretlen cégek ismeretlen telemarketingesei, hogy "csak Önnek, csak most, egyedi, akciós ... ." Ismerős? Legyen szó akár menedzsment tanácsadásról, vállalkozásfejlesztési tréningről, ISO 9001 minőségügyi felkészítésről, vagy éppen auditálásról, a pályázatírásról meg már nem is szólva. Emellett jönnek az e-mailek is szép számmal. Jobbnál jobb ajánlatok jobbnál jobb cégektől! És vajon az köztük lesz-e amelyik nekem akkor és ott a leginkább optimális megoldást lenne képes szállítani? Apropo: Olvasta már az Itt a piros! Hol a piros? című történetünket? 

Nehéz tehát a választás, ha úgy tetszik a döntés. 

Gigantikus világcégek nap, mint nap dollármilliókat költenek arra, hogy megkíséreljék megfejteni a reménybeli vásárló viselkedését, hogyan és mi alapján dönt akkor, amikor terméket, vagy szolgáltatást választ. Azt ugyanis, hogy abban a bizonyos "fekete dobozban", ami a vásárló feje mi történik pontosan, nem tudja senki.

Természetesen mi sem, mint ahogy nem hordozzuk a bölcsek kövét sem. Mégis igyekszünk oldalainkon néhány döntési szempontra felhívni az Ön figyelmét. 

Ugye az nem kérdés, hogy melyik a jobb? Jedi, vagy Darth Vader?