Történetek - tanulópénz helyett...

Eddigi történeteink tartalomjegyzéke itt található:

Tartalomjegyzék

A vállalatok is megbetegedhetnek, ugye?

Meg tudjuk-e mondani előre, hogy cégünket milyen veszélyek fenyegetik? Akár meg is betegedhetnek? Hát azt, hogy milyen betegségei mikorra várhatók? És mik a tünetek?

A bárányhimlő az "gyermekbetegség". Ezt mondják az orvosok, ezt tapasztaljuk mi, szülők is. Ezt a betegséget a gyerekek jelentős hányada 3 és 6 éves kora között kapja meg. 40 éveseknél nem jellemző. A szívinfarktus, viszont nem gyakori a tinédzserek között. Annál inkább a negyvenesek körében. 

Miért van ez így? 

Mert az emberek - legyenek gyerekek, felnőttek, vagy idősek - meghatározott életkorukhoz, "életciklusaihoz" jól hozzárendelhetők bizonyos események. Ilyenek, pl. a betegségek is. 

Mik azok az életciklusok? 

Mi emberek megszületünk, csecsemők leszünk, kicsi, majd nagyobb gyerekekké cseperedünk, serdülünk, ifjakká érünk. Ezután felnőttekké válunk, gyermekeket nemzünk, alkotunk, elérjük teljesítőképességünk csúcsát. Egyszer csak fokozatosan csökken teljesítményünk, öregszünk, majd meghalunk. Vagyis jól meghatározott "életciklusok" szerint éljük életünket. Ahogy mondani szokás: "Ez az élet rendje." 

A vállalatok sem tesznek másként, életüket ők is jól jellemezhető életciklusok szerint élik...

Megszületnek, növekednek, szaporodnak, (sajnos! - mondják azok, akiket már elhagyták a legjobb embereik) a csúcson vannak, hanyatlanak, majd meghalnak. Pontosan úgy, mint az emberek. (A vállalatok életciklusairól később több cikkben is bőségesen fogok írni.) 

Most már csak az a kérdés, hogyha megbetegszenek, - mert időnként bizony megbetegszenek - mikor, milyen betegségekre számíthatunk? Mik a tünetek, azok hogyan jelentkeznek? Mire figyeljünk? Hogyan állítsuk fel a diagnózist? Milyen kezelést igényelnek? Rövid tüneti kezelést, hosszabb kúrát, vagy esetleg megelőző terápiát? 

Ki tudja ezekre a választ? 

Én, hiszen én vagyok a főnök! Nekem mindenről tudnom kell! Én vagyok itt minden nap. Én irányítom a céget, én felelek mindenért.

Csak azt nem tudom, hogy miért mondott fel a múlt héten a szakmai vezetőm? És főleg, miért pont most? Miért nem egy éve, vagy éppen másfél év múlva? És miért ment el vele az öt legjobb emberem? Csak nem új céget akarnak alapítani? De akkor elviszik az ügyfeleimet is! 

Talán hibáztam? Hol, mikor, hogyan? ... Az nem lehet! ... 

Hiszen minden rendben ment. Honnan kellett volna tudnom, hogy mire készülnek? Nem is voltak ennek jelei. Akkor meg miért mentek el és főleg miért pont most, amikor olyan jól ment a bolt? 

De most, hogy gondolkodom, most ugrik csak be! A Józsi barátom nemrég ugyanígy járt. Akivel nagyjából egyszerre kezdtünk, úgy négy és fél, öt éve. Ők főleg kereskedelemmel foglalkoznak. Nekik is jól ment, hasonló pályát futottunk be. Mondta is gyakran, félelmetes, hogy mennyire hasonlítanak cégeink, pedig egészen más üzletágakban mozgunk. 

Vagy a vállalatok betegségei is tipikusak? Ugyanabban az életciklusban jelentkeznek, ugyanolyan tünetekkel? Mint az embereknél? ...

Igen! Mindegy, hogy a cég mivel foglalkozik. Mindegy, hogy hol tevékenykedik. Mindegy, hogy kik a munkatársai. Csak az nem mindegy, hogy a vállalkozás életének melyik szakaszában van, melyik életciklusát éli. 

Egyszóval a vállalatok egészségi állapota jól meghatározható törvényszerűségekkel leírható. Csakúgy, mint működésük egyéb elemei, mint egész életük. Mert a vállalkozások életüket életciklusaik törvényei szerint élik. Mindegyik! Kivétel nélkül! 

A mi kudarcainknak meg nem is voltak jelei. Vagy voltak, csak egyikünk sem vett észre semmit? De, hogy lehet ezeket észrevenni? Lehet, hogy egy szakember észrevette volna? 

Lehet. A jeleket. Úgy, mint egy orvos a tüneteket? Igen, mert ő tudja, hogy mikorra várható a bárányhimlő. Azt is, hogy mik a tünetei? Azt is. Meg azt is, hogy nem is biztos, hogy bárányhimlő? Csak hasonlók a tünetei? Azt is. 

De főleg azt tudja, hogy mikor mi a teendő.

Honnan tudja? - Mert ezt tanulta, ez a szakmája. 

Sok hasonló esetet látott már? - Nagyon sokat! ...